Skip directly to content
Biztonság és tárolás

Gyógyszeres szekrény ellenőrzése

A gyógyszeres szekrény rendberakása igen fontos lépés annak érdekében, hogy háztartása minden tagja biztonságban legyen. Lehet nem is vette észre, hogy szükségtelen, lejárt vagy már visszahívott termékeket tart. Úgyhogy itt a cselekvés ideje.

Nézze meg a lejárati dátumokat

Majdnem minden gyógyászati célra szánt készítménynek van lejárati dátuma, kezdve a fájdalomcsillapítóktól a naptejig, a fogselyemtől a kozmetikai termékekig. A lejárt szavatosságú termékektől ajánlott a megfelelő módon megválni.

Nézzen utána a visszahívott termékeknek

Lényeges része a gyógyszeres szekrény naprakészen tartásának, hogy utánanézzen az időközben visszahívott termékeknek. A kivont, felfüggesztett gyógyszerek listáját megtalálhatja az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) honlapján

(https://www.ogyei.gov.hu/kivonas_felfuggesztes/), bár gyógyszerek lakosságtól történő visszahívására viszonylag ritkán kerül sor, és abban az esetben a média is felhívja rá a figyelmet.

A gyógyszeres készlet naprakészen tartásához szükséges ellenőrzőlista:

  • Hol tartja a gyógyszereit? Tárolja gyógyszereit olyan biztonságos helyen (ajánlott egy gyógyszeres szekrény vagy doboz), ahol a gyermekek nem érhetik el, illetve, ahol állandó szobahőmérséklet van.

  • Rendszer időközönként takarítsa ki gyógyszeres szekrényét: ajánlott legalább 6 havonta egy takarítást beiktatni.

  • Megfelelő selejtezés1: Amikor megválik a már nem használt, lejárt vagy kivont termékektől, tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket, hogy megkímélje gyermekeit, háziállatait és a környezetét a negatív hatásoktól:

    • Kövesse a dobozon vagy a mellékelt betegtájékoztatóban szereplő selejtezéssel kapcsolatos instrukciókat (ha szerepel ilyen benne).

    • Ne húzza le a WC-n a gyógyszereket, ha csak a mellékelt betegtájékoztató nem így javasolja.

    • A készítményeket bármelyik magyarországi gyógyszertárban leadhatja.

 

Hivatkozás:

  1. 1.Tudatosvásárló.hu: Hol végzi a gyógyszerhulladék. Letöltve: 2016.01.13. http://tudatosvasarlo.hu/cikk/hol-vegzi-gyogyszerhulladek
share