Skip to main content

Utazás ízületi problémákkal

Enyhe-középsúlyos ízületi gyulladás és fájdalom

Traveling with Arthritis

Több millió embert érint az arthritis, vagyis az ízületi gyulladás. A fájdalmat az ízületek gyulladása okozza, amely bármely életkorban előfordulhat.

Az ízületi gyulladás egy olyan tünet, melynek számos oka lehet. Az arthritis leggyakoribb típusa az osteoarthritis. Az osteoarthritis a specifikus ízületek szerkezeti változásai miatt alakul ki; míg a rheumatoid arthritis, a másik leggyakoribb típus, egy szisztémás megbetegedés, amely az egész testet érinti.

Osteoarthritis esetén a porc (a gumiszerű anyag, amely körbeöleli az ízületeket a csontok között) elkezd lebomlani, védtelenül hagyva az ízületet. Ez a jelenség hozzájárulhat a csontok végeinek megvastagodásához és a sarkanytúnak nevezett csontkinövések kialakulásához 1.

Az ízületi fájdalom azonosítása

Az arthritis által leggyakrabban érintett testrészek közé tartoznak a térdek, a kézujjak, a csípő és a gerincoszlop.

Jelek és tünetek:

 • Néhányak számára a porc lebomlása nem jár fájdalommal, míg másoknál mély fájdalommal és érzékenységgel vagy merevséggel jár együtt, amelyek különösen  mozgás közben észlelhetőek.
 • Szintén az arthritis tünete lehet az ízület érzékenysége hosszabb ideig tartó mozdulatlanság után, mint például a reggeli felkelésnél vagy egy hosszabb film végignézése után.
 • Az ízületek nehézkes mozgatása.
 • Visszatérő fájdalom vagy érzékenység bármely ízületben.
 • Egy vagy több ízület duzzanata.
 • Bepirosodás vagy melegség érzése bármely ízületben.

Ha a fenti tünetek bármelyikét felismeri vagy tapasztalja, konzultáljon mielőbb kezelőorvosával.

Az ízületi fájdalom kezelése

Az ízületi gyulladásra nincs gyógymód, azonban a testmozgás, kisebb életmódbeli változtatások, megfelelő étrend és gyógyszeres kezelés kombinációja nagymértékben segíthet enyhíteni az ízületi gyulladás okozta fájdalmat és egyéb tüneteket.

A fájdalom talán korlátozhatja néhány dologban, de nem kell engednie, hogy átvegye az irányítást az élete felett. Számos lehetősége van az ízületi fájdalom kezelésére: előfordulhat, hogy több különböző módszert ki kell próbálnia, míg megtalálja az Önnek leginkább megfelelőt.

Az ízületi gyulladás kordában tartásához fontos lépés lehet egy rendszeres fitness program elkezdése. A rendszeres, mérsékelt testmozgás segíthet fejleszteni az ízületek rugalmasságát, és segíthet csökkenteni az ízületi betegségben szenvedők fájdalmát és merevségét.

Néhány egyéb javaslat az ízületi gyulladás kezelésére:

 • Válasszon alacsony terheléssel járó mozgásformákat, mint pl. gyors tempójú séta, kerékpározás vagy úszás, amelyek nem terhelik meg nagymértékben az ízületeket.
 • Kerülje a futást és a nagy intenzitású mozgásformákat, amelyek ugrálást igényelnek.
 • Váltogassa a mozgásformákat.
 • Sportoljon legalább 20 percet háromszor egy héten. Fokozatosan növelje az edzés időtartamát.
 • Mozogjon egy barátja társaságában.
 • Próbálja ki a gyaloglást. Egyszerű, lehet beltéren és kültéren is végezni, és nem igényel különleges felszerelést.
 • Edzés után mindig vezessen le néhány percnyi lassú tempójú vagy nyújtó gyakorlattal2.
 • Megfontoltan alkalmazzon gyógyszereket (Forduljon gyógyszerészéhez vagy kezelőorvosához tanácsért, hogy mely gyógyszerek a legalkalmasabbak Önnek, és hogyan kell alkalmazni őket).

Mikor tanácsos orvoshoz fordulnia?

Ha ízületi gyulladásra gyanakszik, minél hamarabb keresse fel kezelőorvosát. Egy általános orvos, háziorvos vagy belgyógyász fel tudja állítani a diagnózist, és segít a tünetek kezelésében. Ha az esete súlyos, kezelőorvosa reumatológushoz irányíthatja.

Hivatkozások:

 1. Arthritis Australia: What is arthritis (2014) Információs lap. Link: http://www.arthritisaustralia.com.au/index.php/arthritis-information/what-is-arthritis.html [Letöltve: 2015. november 18.]
 2. Exercising with arthritis. Link: http://www.advil.com/exercising-arthritis [Letöltve: 2015. november 18]