Skip to main content

A fejfájást kiváltó környezeti okok meghatározása

Fejfájás

Identifying Environmental Causes of Headaches

A környezetünkben lévő anyagokkal szembeni allergia vagy érzékenység izomösszehúzódást vagy fejfájást okozhat.

Az ismert allergének és szenzitizáló anyagok megtalálhatóak a dohányban lévő nikotintól kezdve a mindennapi élelmiszerekig és élelmiszer-adalékokig sokmindenben. Álljon itt néhány étel, amelyek kapcsolatba hozhatók a fejfájással: a sajt (kivéve a cottage cheese), a csokoládé, a citrusfélék, a hagymafélék, a padlizsán, a babérlevél, a chili és a fahéj, valamint a sült, zsíros, pácolt vagy feldolgozott élelmiszerek.

A színezékek vagy ízfokozók, amik fejfájást idézhetnek elő, megtalálhatók a szalámiban, a hot dogban, a szalonnában, a sonkában, a tejtermékekben, a sörben és a borban. A nátrium-glutamát szintén fejfájást idézhet elő.

A kávéban, a teában, a szénsavas üdítőkben és a csokoládéban található koffein fogyasztása szintén fejfájáshoz vezethet, ha nagy mennyiségben fogyaszt ilyeneket, vagy ha hirtelen abbahagyja a fogyasztásukat.  A borban, a pezsgőben, a sörben vagy a rövid italokban lévő alkohol is kiválthat fejfájást.

Mit szükséges tenni

Gondosan kísérje figyelemmel étrendjét, hogy kiszúrja, mely ételek válthatnak ki fejfájást Önnél. Még ha egy tünet nem is jelentkezik órákig vagy napokig, fel lehet ismerni a fejfájás előfordulásának mintázatát. Ha úgy gondolja, hogy bizonyos ételek fogyasztása fejfájást vált ki Önnél, ne fogyassza tovább őket és továbbra is kísérje figyelemmel fejfájásait.