Skip to main content

Aktivizálja magát

Izomfájdalmak

Getting Yourself Moving

Az “fittséget” sokféleképpen meg lehet határozni függően a céljaitól, jelenlegi aktivitási szintjétől, illetve, hogy mennyi időt tud mozgásra szánni. Az általános egészség szempontjából legelőnyösebb egy olyan program, amely aerob és állóképesség javító gyakorlatokat, valamint nyújtást tartalmaz. Azonban, ha nem tudja mindet végigcsinálni, ne erőltesse. A legújabb nézetek szerint naponta 30 percnyi közepesen intenzív fizikai aktivitás jelentősen hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Fontosabb, hogy mozogjon valamit, mint hogy egyáltalán ne csináljon semmit.

Ha még többre is képes, az fantasztikus! A következő részek segítséget nyújtanak egy átfogó, hatékony és biztonságos mozgásprogram kiválasztásában. Mielőtt nekiugrana bármilyen fitness tevékenységnek, nézzen utána az “alapoknak” ismerje meg a kritikus pontokat, ami segít csökkenteni a sérülések és a fájdalom kockázatát.

Kérje ki egy egészségügyi szakember véleményét, mielőtt belevág egy edzésprogramba.

Az alapok: a fájdalommentes mozgásforma alapelvei

A mozgás után fellépő izomláz egy gyakran érzett fájdalom és kényelmetlenség, amely a testmozgás utáni 24-72 órában jelentkezhet. Talán a két legfontosabb lépés a fájdalommentes testedzéshez: először melegítsen be, az edzés végén pedig vezessen le. Ez a két kritikus lépés az integrált nyújtással együtt, elősegíti a testmozgás egészségre kifejtett pozitív hatásait, anélkül, hogy megsérülne vagy fájdalmat érezne.

Elsőként melegítsen be

Hogyan?

  • 2-5 percnyi alacsony intenzitású aerobic gyakorlat végzése az edzés előtt: kezdje lassan és fokozatosan növelje az intenzitást.
  • Kíméletes, statikus nyújtó gyakorlatok, amik átmozgatják a nagyobb izomcsoportokat.

Miért?

  • Megnöveli a testhőmérsékletet, és így szó szerint bemelegíti az izomrostokat. A “bemelegített” izmok, inak és ínszalagok rugalmasabbak, így sokkal könnyebben nyúlnak meg és húzódnak össze, ami segíti még erősebbé tenni őket, és csökkenti a sérülések kockázatát.
  • Gyorsul a szívverés, amely javítja a vér áramlását az izmokba.

Az edzés végén vezessen le

Hogyan?

  • 2-5 percnyi folyamatos enyhe aktivitás az edzés után, fokozatosan csökkentve az intenzitást.
  • Lassú nyújtó gyakorlatok, hogy újra ellazuljanak az izmok.

Miért?

  • Fokozatosan lassítja a szívverést, hogy megakadályozza a vér pangását az alsóbb izmokban, ami csökkentheti a vér áramlását a szívbe és az agyba, így ájulást vagy mégkomolyabb bajt okozhat.
  • Megakadályozhatja az izommerevséget és izomlázat azáltal, hogy újra ellazítja az izmokat, melyek megrövidültek az edzés során.