Skip to main content

Mondjon nemet a megfázásra!

Megfázás és nátha

say no to cold

A nátha valódi oka

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a megfázás oka egy - a légzőszerveket megtámadó - vírus, mely számos kellemetlen tünetet okozva megnehezíti az életünket. Úgy képzelik, hogy több ezer kis kórokozó tör be a testükbe, eldugítják az orrukat, irritálják a szemüket, köhögést okoznak.

A nátha azonban nem egy adott vírushoz köthető megbetegedés, hanem egy szindróma (speciális tünetegyüttes), amely akkor jelentkezik, amikor immunrendszerünk reagál az idegen behatolókra. Több mint 200 különböző vírus okozhatja azt a tünetegyüttest, amelyet összefoglalóan náthának nevezünk. Ezek a tünetek a következők lehetnek: orrdugulás, köhögés, orrfolyás, könnyező szem, nyomásérzés a melléküregekben.

Fontos, hogy megértsük, e tüneteket nem közvetlenül a vírus okozza, hanem testünk válaszreakciója a vírusok támadására.

Indulhat a küzdelem: orrdugulás és gyulladásos folyamatok

Amikor immunrendszerünk érzékeli és károsnak találja a behatolók jelenlétét szervezetünkben, egyes sejtek üzenetet küldenek az immunrendszer más, testünk védelméért felelős sejtjeinek: ideje aktiválni a védelmi rendszert. Fokozott véráramlással védelmi sejteket szállítanak a helyszínre, melyekből aztán olyan molekulák szabadulnak fel, amelyek felveszik a harcot a fertőzéssel.

A támadás okozhat orr- és orrmelléküreg-gyulladást is, ami a dugulás fő oka; ez eredményezi a kellemetlen nyomást az arcban. A fertőzés lefolyása után idő kell ahhoz, hogy minden visszatérjen a normális kerékvágásba. Vagyis maga a vírusfenyegetés már megszűnt, de a védekezési folyamatok okozta tünetek még hosszabb ideig jelen lehetnek szervezetünkben.

Hogyan segít az Advil Cold?

A gyógyszertárakban vény nélkül kapható Advil Cold Rapid egyszerű megoldást nyújt a megfázás és az influenza számos tünetének enyhítésében.  Ibuprofén hatóanyaga csillapítja a fájdalmat és a lázat, a  pszeudoefedrin-hidroklorid pedig egy nyálkahártya-duzzanat csökkentő, mely segít megtisztítani az orrjáratokat, és csökkenti az orrdugulást.  Az ajánlott dózis 1-2 tabletta 4-6 óránként, maximális napi adagja 6 tabletta. 12 év alatti gyermekek nem szedhetik.  Csak akkor használja ezt a gyógyszert, ha orrdugulása fejfájással és/vagy lázzal társul. Ne használja, ha csak a tünetek egyike áll fenn.

A megfázás és influenza jellegzetes tüneteinek enyhülésével  jelentősen javulhat komfortérzetünk,  így megkönnyebbülten pihenhetünk és gyógyulhatunk.

Fizetett tartalom