Skip to main content

A menstruációs fájdalom enyhítése és kezelése

Menstruációs fájdalom

Relieving and Managing Period

A menstruációs fájdalom az erősebb és kényelmetlenebb méhösszehúzódások következtében jelenik meg, és alhasi, hát - illetve lábfájdalmat okozhat. Viszonylag gyakori a nőknél, hogy menstruációs fájdalomtól szenvednek.

A menstruációs fájdalom tünetei

A menstruációs fájdalom leggyakoribb tünetei a fájdalom és a görcs a menstruáció során. Néhányan már a menstruáció előtti napon tapasztalják ezeket a tüneteket. A görcsök általában egy-három napig tartanak, de ez változhat egyénenként és ciklusonként.

Ha változást észlel a menstruációs fájdalmában (például erősebb a fájdalom vagy tovább tart, mint szokott), forduljon kezelőorvosához tanácsért.

A menstruációs fájdalom enyhítése és kezelése1

Csökkentheti menstruációs fájdalmát az alábbiak segítségével:

  • A könnyű testmozgások, mint pl. az úszás vagy a biciklizés, segíthetnek enyhíteni a fájdalmat.
  • A sok nyújtást tartalmazó mozgásformák, mint a jóga vagy a pilates, segíthetnek a stressz és a feszültség csillapításában. Továbbá fokozhatják a vérkeringést és a hajlékonyságot, segíthetnek a görcsök enyhítésében, és javítják  az alvásminőséget.
  • Helyezzen meleg borogatást vagy forró vizespalackot a fájdalmas területre, vagy vegyen egy meleg fürdőt vagy zuhanyt. Ez segíthet a méh izmait ellazítani.
  • Gyengéden masszírozza meg az érintett területet (derék/lábak).
  • Ha fájdalmat érez, kérjen segítséget kezelőorvosától a szedhető gyógyszerekkel kapcsolatban.
  • A legtöbb menstruációs fájdalom kezelhető vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, mint pl. az Advil. Az Advil hatóanyaga segít meggátolni a menstruációval járó kémiai anyagok által kiváltott fájdalmat.

Hivatkozás:

  1. National Health Service, Period Pain. http://www.nhs.uk/conditions/Periods-painful/Pages/Introduction.aspx, Letöltve: 2016.11.16.